2011. november 25., péntek

Hanoi

Na vegre!!!)

Egy olyan orszag ahol hatalmasnak erzem magam....es az is vagyok) ugyanis 99%-ban joval alacsonyabbak mint en) es ez erost egy joerzes) mostmar nemcsak a nevem nagy) big stefanyel)... Csak azok a franya turistatarsak nagyobbak(... Es van beloluk eleg... Nem is gondolna az ember h Vietnam mennyire felkapott a nyugati, foleg fiatal, turistak koreben... Es nem hiaba

Na de kezdjuk az elejen...

Moszkva-Hanoi repules

En meg ilyen modern gepen nem ultem... A roman compatriot kisasszony bukarestben segitett es Orsival ketten 4 szeket foglalhattunk el...nem tett hozzank ulotarsat)..nagy boierek vagyunk...)...en meg kenyelmesen aludni is tudtam..Orsi nem annyira... A gepen kulon kepernyoje volt mindenkinek egy csomo valaszthato filmmel, taviranyitos joystickkel, szamitogepes jatekokkal...tot ce vrei..es jo kaja... a repules tehat gyorsan telt...igy kell ezt csinalni) amire a bonyolult szamitogep-tv taviranyitot megtanultuk kezelni mar 1 ora el is telt az utbol)

Hanoi:
Hanoiba vizumot par perc alatt elinteztuk, vart a hoteltol valaki, bevitt ahhoz a hotelhez ahol az utolso napunkon fogunk lenni...ott pedig ingyen megreggeliztettek!, biztositottak ingyen egy tiszta szobat ahol lezuhanyozhattunk mielott elindultunk varost nezni..azt is felajanlottak, h teritesmentesen egy par orat aludjunk es pihenjuk....gyanusan kedveseknek tuntek) feltem h a vegen atveres lesz... De nem lett!!!

Es hamar a meglepeteseknel tartunk akkor ime meg egy par:
-nincs tuktuk...viszont annal tobb motorbicikli) a forgalom persze azsiai.....Orsi oromere)))))))))))
-van kedvesseg. Es nagy...sok...atrazas szaga epp csak erzodik (es az kell is, h nehogy elfelejtsuk h megiscsak Azsiaban vagyunk) ...valamint nem igazan jellemzo a tulzott ramenoseg
-Hanoi, mint varos: nem agrai Taj Mahal, de megvan a maga varazsa es hangulata es persze Indianal joval kevesebb szemettel es nyomorral.
-nincs tehen az uton, sem diszno, sem pisilo ember)
-ugy tunik olcsobb mint India

A varosnezes jol sikerult..laza volt...nekem tetszett. Nem a vilag legszebb varosa, de hangulatos. Ahhoz kepest, hogy milyen haboru volt a xx. szazad kozepen csodalatra melto. Igaz hogy azsia ezen a reszen azota Vietnam az egyeduli orszag amelyet elkerultek a belso lazongasok...es hozzatartozik az is h eleg kemeny gazdasagi megszoritasi programok voltak a 80as evekben... de ez latszik is...atlagban (a motrokat leszamitva) jobb autokkal jarnak mint otthon.

Az eteluk (mar 3szor ettunk, mert ez a kicsi embereknek keszult kajatol az ember erossen hamar ujra megehezik)) egyszeru de izletes...ettunk mindenfelet... amit megemlitenek az a spenotos-kagylos leves...finom volt...es jo a soruk is. Volt az etlapon eszak vietnami kigyofej piritva....de egyelore kihagytam)next time)

A ami a vendeglatast illeti arrol sokat lehetne a vietnamiaktol tanulni...az az erzesunk h igyekeznek minel jobb szolgaltatast nyujtani, h orszagukba minel tobben jojjenek...de nem ezt kellene otthon is csinalni? Nem ez a legjobb marketing...hum... Hogy csak egy peladat emlitsek: a szallodatol, ahova csak utazasunk vegen jovunk aludni, megvettek a vonatjegyet, ingyen kitaxiztak velunk a vonatig, felvittek es az agyra letettek a csomagot es ket vizet adtak az utra...komoly...

Es most itt a vonaton utban az osi csaszarvaros Hue fele..halotarsunk egy ir es egy spanyol..meg mi magyarok (romanok de magyarok, magyarok de romanok...az ember belefarad mig mindig elmagyarazza h is van ez)...csupa buszke neppel van tele a "kuseta".. Azt persze nem kell mondjam, h nem csak elfogadhato hanem jo a vonat...tea, kave, viz vart es most figyeljetek: dobozkaban uj fogkefe es fogkrem, fertotlenito zsebkendok.... es otthon csodalkoznak h nem akarunk vonattal utazni.... En nem csodalkozok...ezt az orszagot 25 eve teljesen szetcsesztek, amerikaiak, azelott a franciak es azelott szamtalanszor a kinaiak meg meg ki tudja ki...es lam megis mukodik es nem is akarhogy..es allitolag kommunizmus van ...igaz ezt csak akkor vesszuk eszre mikor a jo regi ismerosen csengo es buzdito 5 eves tervekkel kecsegteto plakatokat latjuk az utcan... meg persze sarlo kalapacs a kormanyzati epuleteken....ez a fajta kommunizmus ellen lehet mi sem lazadoztunk volna...foleg ha tudjuk h itt kezdve az elso nagy vietnami kommunista vezerrel a kisebbseggel kulonosen jol bantak..!!!..Nem vicc....

Amit meg erdekessegkent megemlitenek: a vietnami elso allamalapitas, egy kiemelkedo vezer altal, 1000 korul tortent meg ) ismerosen cseng?)

Na mara ennyi. Orsi mar alszik. En is bucsuzok... Viszlat holnap, vagy azutan)

Sent via mobile.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése